---


အစၥလာမ္မို႕ အလိုင္ကြမ္း
အစၥလာမ့္ေရာင္ျခည္ ဘေလာ့ဂ္မွ လိွဳက္လွဲစြာၾကိဳဆိုပါသည


Friday, March 18, 2011

ထိုင္းခရမ္းခ်ည္သီးငါးပိခ်က္

ခ်က္နည္း
-----------
၁) ၾကက္သြန္ပါးပါးလွီး
၂) ၾကက္သား အနည္းငယ္ကိုႏုတ္ႏုတ္စင္း
၃) ၃၈၀ ဂရမ္ ခရမ္းခ်ည္သီးအနစ္ (သံဘူး)
၄) ႏြႏြင္းမႈန္႔
၅) ဆား
၆) သၾကား
၇) ငံျပာရည္
၈) ထိုင္း ပုဇြန္ငါးပိ (ဟာလလ္တံဆိတ္ပါ)
၉) င႐ုတ္သီး တစ္ေတာင့္ ေထာင္း
၁၀) င႐ုတ္အက်က္မႈန္႔ half teaspoon (အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ပိုထည့္ႏိုင္သည္)
၁၁) ဆီ
္၁၂) နံနံပင္ပါးပါးလွီး

ဆီပူထဲမွာ ၾကက္သြန္ကိုေၾကာ္ပါ၊ ေပ်ာ့လာရင္ ႏြႏြင္းမႈန္႕၊ ဆားတို႕နဲ႕နယ္ထားတဲ့ၾကက္သားႏုတ္ႏုတ္စင္းကို ကြၽတ္ခါနီးထိေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္ျပီးပုဂံတစ္ခုမွာဖယ္ထားပါ။ ၾကက္ေၾကာ္ဆီထဲမွာပဲ ခရမ္းခ်ည္သီးအနစ္ ကို နံပတ္ ၄ - ၁၀ တို႕နဲ႕ ဆီျပန္တဲ့အထိ မၾကာခဏ ေမႊေပးျပီးေၾကာ္ပါ။ ဆီျပန္လာရင္ ၾကက္ႏုတ္ႏုတ္စင္းေၾကာ္ကိုေရာေမႊေပးပါ။ အိုးကိုမီးဖိုကခ်ျပီး ခရမ္းခ်ည္သီးငါးပိခ်က္ေပၚမွာနံနံပင္ျဖဴးထည့္ပါ။

ခရမ္းခ်ည္သီးငါးပိခ်က္ကို တို႕စရာ ဆလပ္ရြက္၊ သခြါးသီးတို႕နဲ႕ျမိန္ရည္ရွက္ရည္စားသုံးႏိုင္ပါျပီ။
ထမင္းစားျပီး Indian cardamom (ဖာလာေစ့) Lipton tea ေလးကို သၾကားထည့္ (ႏြားႏို႕မပါ) ပူပူေလးေသာက္ပါ။ အေရာင္လွျပီး အနံ႕ေမႊးတာေၾကာင့္ လူကိုလည္းလန္းေစပါတယ္။

မွတ္ခ်က္ : ထိုင္းလူမ်ိဳးေတြက ခရမ္းခ်ည္သီးငါးပိခ်က္ကို haram အသားနဲ႕ခ်က္ၾကတယ္။ ထိုင္းမြတ္စလင္မ္မွၾကက္သားနဲ႕ခ်က္တာမို႕ ထိုင္းသြားလည္တတ္တဲ့လူေတြ သတိထားၾကပါ။ ခရမ္းခ်ည္သီးငါးပိခ်က္ကို ထိုင္းဘာသာစကားနဲ႕ နမ္းဖလစ္က္ေအာင္ဂ္လို႕ေခၚပါတယ္။

No comments: