---


အစၥလာမ္မို႕ အလိုင္ကြမ္း
အစၥလာမ့္ေရာင္ျခည္ ဘေလာ့ဂ္မွ လိွဳက္လွဲစြာၾကိဳဆိုပါသည


Sunday, November 21, 2010

ခင္မင္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြ အတြက္ Yen ta fo တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲ




တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းကို ေမးတဲ့သူေလးေတြတိုးလာလို႕ ဒီေန႕အားခ်ိန္ရွိတုန္း ေရးျပီးပို႕စ္ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္

ဒီေန႕ Yen ta fo တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြ Asia ကို migrant လုပ္သြားတုန္းက Yen ta fo လည္းပါသြားတာေပါ့။ Thai - Malaysia မွာ မြတ္စလင္မ္ဆိုင္မဟုတ္ရင္ေတာ့ ကိုယ္မစားတဲ့ အသားေတြပါတယ္ေနာ္။ Asiaသြားလည္တတ္တဲ့သူေတြ သတိေတာ့ထားေပါ့။

About Yen ta fo
------------------
Yen ta fo Noodle is came from chinese langue “ Ngueng Ngoue Foo” when go to taijew chinese , They call Yueng Tao Foo , Then to Thai , we call Yen ta fo

Ngueng Ngoue Foo is mean bean – cured cheese

ဒီေခါက္ဆြဲက ျမန္မာျပည္ကိုမေရာက္ဘူးထင္ပါတယ္။ တ႐ုတ္ Taijew ဘက္ ကအစာပါ။ Taijew လူမ်ိဳးေတြက ထိုင္းနဲ႕မေလးကို migrant လုပ္ခဲ့ၾကတယ္ေလ။ တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲကို soup ရည္နဲ႕စားသုံးၾကတာ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံေတြမွာ မ်ားတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေခါက္ဆြဲေၾကာ္မ်ားတယ္လို႕ထင္ပါတယ္။

တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲခ်က္နည္း
--------------------------
၁) ၾကက္သားရင္အုံသားကိုပါးပါးလွီး ျပီး င႐ုတ္ေကာင္း မႈန႔္ (black pepper)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမႈန္႔၊ ဆား၊ ငံျပာရည္တို႕နဲ႕ နယ္ျပီး နာရီဝက္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။ ျပီးရင္ ဆီနဲ႕အဲဒီၾကက္သားေတြကိုေၾကာ္ အိုးမွာမကပ္ေအာင္ နဲနဲေမႊေပး။ ၾကက္သားက်က္လာရင္ soup ျဖစ္ေအာင္ ေရထည့္ ဆား-ငံျပာရည္ထပ္ျဖည့္ျပီး soup ေရပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အိုးကို မီးဖိုကခ်လို႕ရပါျပီ။

၂) ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ပါ (vegetable spring roll) မမီးက လုပ္ျပီးသားေကာ္ျပန္႕ကို ထိုင္းဆိုင္ကဝယ္ျပီးေၾကာ္တယ္။

၃) တ႐ုတ္ ဟာလာလ္ ငဖယ္တုံး (chiu chow fish cake) ကိုပါးပါးလွီးျပီးေၾကာ္ပါ။

၄) ေရေႏြးတည္ထားပါ ေရေႏြးဆူလာရင္ ကန္စြန္းရြက္ အ႐ိုးေလးေတြကို အဲဒီအိုးထဲထည့္ျပီး အရင္ျပဳတ္ ၅ မိနစ္ၾကာရင္ အရြက္ေတြပါထည့္ျပဳတ္ပါ။

၅) ျပဳတ္ျပီးသားမုန္႔ဖတ္ကို ကိုယ္စားသေလာက္ပုဂံထဲထည့္၊
ၾကက္သားျပဳတ္ နဲ႕ soup ေရထည့္၊
ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္နဲ႕ တ႐ုတ္ငဖယ္ေၾကာ္ေတြကို အရြယ္အသင့္အတင့္ ကပ္ေက်းနဲ႕ျဖတ္ျပီးထည့္၊
yen ta fo sauce (halal) အနီေရာင္ကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္းထည့္၊
ျပဳတ္ထားတဲ့ကန္စြန္းရြက္အ႐ိုးအရြက္ေတြထည့္၊
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္၊
င႐ုတ္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အစပ္ၾကိဳက္ရင္လည္း ၁ ဇြန္းထည့္၊
ဆား ငံျပာရည္ လိုရင္ထပ္ထည့္၊
သံပုရာရည္/ေရွာက္ရည္ညွစ္ထည့္
အားလုံးကိုပုဂံထဲမွာ ေရာသမေမႊျပီး ျမိန္ျမိန္ရွက္ရွက္ သုံးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

Hope you enjoy :)

အားလုံးကိုခင္မင္တတ္တဲ့
မမီး

2 comments:

Unknown said...

မမီးေရ...မြတ္ဆလင္လူမ်ဳိးေတြဟာဘာျဖစ္လို႕ ဝက္သားမစားသလဲဆိုတဲ႕ အေႀကာင္းအရင္းကို ိုအတိအလင္း႐ွင္းျပထားတာမေတြ႕ ရဘူး၊ အဲ့ဒါ..မမီးဘဲအေထာက္အထားႏွင့္တကြယုတၱိ႐ွိ႐ွိ ႐ွင္းျပေပးပါ ခင္ဗ်ား။

Ordinary person said...

အေႀကာင္းရင္းကို စုံလင္စြာေလ့လာထားျပီးနားလည္တဲ့
လူေတြ၊ သူတပါးကိုမုန္းတီးမႈမရွိတဲ့လူေတြ
အတြက္ကေတာ့ ယုတၱိ႐ွိကိုရွိတယ္။

ေမးတဲ့သူက မိမိျဖဴစင္မႈကိုေဖာ္ျပႏိုင္ျပီး မိမိဘယ္သူဘယ္ဝါ ဘယ္ဘေလာ့ကလဲဆိုတာ ကိုယ့္ဘေလာ့ဂ္ url လင့္ဂ္နဲ႕ တပါတည္းေရးတင္ခဲ့ျပီး
ေမးခြန္းေမးတဲ့အေၾကာင္းရင္းတို႕ကို ယဥ္ေက်းစြာေရးထားတဲ့ကြန္မန္႕ေတြ
ကို အခ်ိန္ရရင္ရသလိုေျဖေပးမယ္။

အရင္ေပးခဲ့တဲ့ကြန္မန္႕ကေတာ့ ေရးေပးခ်င္တဲ့ ေစတနာေတာင္ ဘယ္နားေရာက္
သြားမွန္းမသိေတာ့ဘူး။

ဝက္နဲ႕ပတ္သက္တာကိုလည္း တစ္ေန႕ပို႕စ္တင္ရန္ အစီအစင္ရွိပါတယ္။

ခုေပးခဲ့တဲ့လင့္ခ္ကိုဝင္လို႕မရပါ။